Gdzie ptaki odpoczywają?

Czajka pospolita to wędrowny ptak, będący jednym z przedstawicieli rodziny sieweczkowatych. Czajka pospolita zamieszkuje nie tylko niemalże Obszary całej Europy, ale także rejony od umiarkowanej strefy Azji, aż po Pacyfik. Warto zaznaczyć w tym miejscu także, iż aż 75% europejskiej populacji czajki zwyczajnej zamieszkuje takie kraje jak Holandia, Polska, a także (północne) Niemcy.

W naszym kraju czajka pospolita szczególnie upodobała sobie zaś wschód, na którym to pomieszkuje najliczniej. Zwykle spotkać ją można w niższych partiach gór. Czajka pospolita to ptak, który musi żyć w odpowiedniej strefie klimatycznej, dlatego okres zimy przesiaduje między innymi w Europie Zachodniej, wyspach znajdujących się na wschodnim Atlantyku, czy też na Bliskim i Dalekim Wschodzie.

Ptaki a odpoczynek

Czajkę zwyczajną bez wątpliwości uznać można również za jednego z najbardziej popularnych ptaków błotnych. Zasadniczą cechą morfologii czajki zwyczajnej jest brak dymorfizmu płciowego,  a zatem wygląd zewnętrzny obojgu płci nie różni się między sobą. Różnica wynika natomiast z wyrastających z tyłu głowy długich piór, które układają się w charakterystyczny czub, który u samca jest dłuższy o mniej więcej 2 centymetry.

Dobrze jest zwrócić także uwagę na białe kropeczki, które zdobią czarne pióra głowy, szyi i piersi osobnika damskiego. Czajka pospolita jest osobnikiem, który pokryty jest czarno-białym upierzeniem. W dodatku na wierzchniej części jego ciała można dostrzec zieloną, a na skrzydłach purpurową, poświatę. Ogon czajki zwyczajnej jest w barwie białej, a na jego końcu widoczna jest czarna plama, po której to zawodowcy błyskawicznie umieją rozpoznać, że jest to dokładnie ten ptak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *