Trochę ciekawostek o ptakach

Pomimo, że pustułka nie może osiągać żadnych wielkich rozmiarów, jakie przypisać można wielu osobnikom z rodziny sokołowatych, jest to drapieżny ptak będący jednym z jej przedstawicieli. Pustułka zwyczajna to ptak, który oblega tereny prawie całej Europy, aż po wysokie Alpy oraz wschodnią Azję, a Afrykę w południowej części od Sahary.

Swoim zasięgiem występowania pustułka pomija jednak koło podbiegunowe, do którego klimatu, gatunek ten nie jest odpowiednio przystosowany. Bezwzględnie najwyższą liczbę osobników pustułki zwyczajnej zauważa się w takich krajach Europy Zachodniej jak Niemcy, Wielka Brytania oraz Hiszpania. Spośród tych państw niepodważalny prym wiodą Niemcy, na terenie których występować może aż 60 tysięcy par.

Ptaki ciekawostki

We współczesnych czasach Polska nie kwalifikuje się do ulubionych miejsc występowania tego gatunku ptaka. Pomimo to, jest to nadal najliczniejszy sokół na obszarze całego kraju. Grzbiet i skrzydła pustułki mają rdzawo brązowy kolor, który kontrastuje się z czarnymi plamami i pazurami. Spód ciała ma niesamowity, kremowy kolor, który jest w charakterystyczny sposób- bardzo gęsto, nakrapiany. Jednakowo u samca jak i samicy występuje długi, szaroniebieski ogon. U samca posiada on jednak, białą na brzegach, czarną pręgę, która u samicy otoczona jest dodatkowo szeregiem wąskich, ciemnych prążków.

Skrzydła pustułki zaliczyć można do wąskich oraz długich, o końcach , które przypominają kształtem ostry sierp. Pustułka to gatunek ptaka, który żyje maksymalnie piętnaście lat. Rozmiar ciała pustułki razem z ogonem oraz dziobem znajduje się najczęściej pomiędzy 33 a 37 centymetrem,  z czego sam ogon może sięgać długości nawet 18 centymetrów. Samica pustułki osiąga większą masę ciała, która może równać się nawet 280 gramom. W przypadku samca największa masa ciała może osiągnąć o 50 gram mniej niż płeć przeciwna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *